Prijava

  Arhiva istraživanja

  Utvrda Prozor  Prozor je srednjovjekovna tvrđava iznad Vrlike nastala krajem 14. ili početkom 15. stoljeća. Kroz povijest je više puta dograđivanja i popravljana.

  Obnova i istraživanje tvrđave započinju krajem 80.-ih godina 20. stoljeća i traju do 1991.  kada su prekinuti ratnim zbivanjima - okupacijom vrličkog kraja.  

  Godine 2006. nastavilo se s istraživanjem i sanacijom tvrđave.  Muzej hrvatskih arheoloških spomenika tijekom 2007. godine proveo je dvije kampanje arheoloških istraživanja (od18.lipnja do 6.srpnja te od 19. rujna do 12. listopada). Istraživanje je financirao Grad Vrlika i Ministarstvo Kulture Republike Hrvatske.

  Istraživanje je obuhvatilo prostoriju istočno od ulaza u tvrđavu (tzv. Kvartir), te prostor ispred samog ulaza.

  Ispred ulaza u tvrđavu nazirali su se ostaci za koje se pretpostavljalo da pripadaju supstrukciji stubišta koje je vodilo u unutrašnjost tvrđave. Nakon čišćenja šireg pojasa oko novosagrađenih stuba, pronašle su se strukture od kamena slaganog u redovima, vezanog slabim mortom . Središnji su dijelovi ispunjeni sitnim kamenom a lice svake stube građeno je od većeg kamena. Nakon čišćenja  i fotografiranja, napravljena je dokumentacija.U prostoriji zvanoj Kvartir započeli smo sa čišćenjem prostorije koja je bila u potpunosti zarasla te prekrivena urušenim kamenom koji je padao sa zidova prostorije. Pronađeni su zidovi koji su odvajali prostorije na podrumskom nivou Kvartira. U jugoistočnom dijelu pronađena je podnica građena od oblog kamena koji je postavljan na zemlju bez veziva. Također je pronađen i pravokutni zidani stub koji je podržavao konstrukciju kojom se od ulaza u Kvartir silazilo na nivo popločanja. U jugozapadnom dijelu Kvartira pronađena je prostorija  unutar koje je bilo moguće definirati hodnu površinu iznad koje se nalazio i sloj urušenog  stropa u kojem je bilo ostataka greda i čavala.

  Istraživanja u ovom dijelu tvrđave nastavit će se nakon sanacije zidova istraživane prostorije.

  U istraživanjima na lokalitetu Vrlika-Prozor sudjelovali su : voditeljica terena Nikolina Uroda , dokumentaristica Maja Marković, te 5 fizičkih radnika.