Prijava

    Arhiva izložbi

    SV. JERE NA MARJANU - KULTURA RENESANSE U DALMACIJI U ZNAKU SV. JERONIMA


    Sv. Jeronim jedan je od najznačajnih svetaca katoličke crkve. Ovaj učenjak i isposnik najpoznatiji je po prijevodu Bibilije (tzv. Vulgata), a kod nas je i posebno popularan upravo zato jer je bio "naš", kako on sam kaže ispričavajući se zbog toga (Oprosti mi, Gospodine, jer sam Dalmatinac).

    Njegov život, rad i porijeklo učinili su ga jednim od najomiljenijih svetaca u Dalmaciji. Inspiracija je mnogim našim crkvenjacima, posebice onima koji su se odlučili za isposnički i asketski život, ali i intelektualcima i umjetnicima. Jeronimov kult buja u razdoblju kasne gotike i renesanse. Posvećuju mu se osamljene crkvice, a poznati umjetnici poput Blaža Jurjeva, Andrije Alešija i Nikole Firentinca, posvećuju mu svoja dijela. Posvetu mu je napravio i otac hrvatske književnosti, Marko Marulić, napisavši svečev životopis. Do dana današnjeg ovaj je svetac ostao inspiracijom mnogim našim umjetnicima i intelektualcima, a nama je iznimna čast predstaviti korpus te bogate kulturne i duhovne baštine u jednoj izložbi.

    Autor izložbe je dr. sc. Josip Belamarić iz Instituta za povijest umjetnosti, a izložba je popraćena i fotografijama Zorana Alajbega. Organizirana je i izvedena u suradnji Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika, JU Park-šuma Marjan, Instituta za povijest umjetnosti i Bratovštine svetog Križa. Izložba je postavljena u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika - Split i možete je pogledati od 30. travnja do 30. lipnja 2021. godine, svakim danom osim nedjelje, od 09 do 20 sati.