Prijava

Francuski film 'Dama, kamenje, ljudi' Paula Rambauda i Claudea Delhayea, dokumentarac o Dami iz Elche, remek djelu iberske umjetnosti, najbolji je film Trećeg međunarodnog festivala arheološkog filma završenog dodjelom nagrada u petak uvečer u splitskom Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika. Stručni žiri ocijenio ga je 'najcjelovitijim filmom festivala u kojemu se etička, estetska i tematska dimenzija sklapaju u skladnu cjelinu'.

Drugu nagradu osvojio je također francuski film 'Pobuna na brani' Jean-Luca Bouvreta, priča o prosvjedima stanovništva zbog gradnje brane u Portugalu na mjestu bogatom značajnim prapovijesnim nalazima. Treću nagradu dobio je dokumentarni film 'Velebna kupola' iranskog autora Mohammada Ehsanija, koji svjedoči o vandalizmu nad značajnim arheološkim nalazima i tako progovara o jednom od ozbiljnih problema svjetske kulturne baštine. Nagrada se sastoji od replike skulpture Hrvatski kralj Vaska Lipovca koja se čuva u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika i diplome.

Nagradu publike osvojio je hrvatski film Izrada replike kamenog pluteja iz crkve sv. Petra Velikog u Dubrovniku, Vedrana Kundića.

Ovogodišnji festival okupio je 17 filmova iz 10 zemalja i brojne goste. U natjecateljski program bili su uvršteni filmovi arheološke tematike iz Hrvatske, Francuske, SAD, Grčke, Belgije, Njemačke, Poljske, Irana, Italije i Slovenije koji su istraživali vrlo raznolike i zanimljive teme. Festival su upotpunila i dva predavanja. Frederic Mougenot, kustos Zbirke predmeta za kućnu upotrebu u Muzeju europskih i mediteranskih civilizacija u Marseilleu govorio je o ovom izuzetnom muzeju, a Rujana Jeger poznata spisateljica i arheologinja govorila je na temu Psi u srednjem vijeku, što je bio i posljednji festivalski program prije dodjele nagrada. Međunarodni žiri festivala radi je u sastavu Diana Nenadić, filmska kritičarka, predsjednica, dr.sc.Tonći Burić, muzejski i znanstveni savjetnik (MHAS), Boris Poljak, filmski snimatelj i redatelj, dr.sc. Brian Willems, docent na filozofskom fakultetu u Splitu i Jasen Boko, dramaturg i novinar.

Festival je službeno zatvorila direktorica MFAF-a Lada Laura pozivom brojnoj publici da se pridruži i sljedećem, četvrtom Međunarodnom festivalu arheološkog filma koji će se u MHASu održati za dvije godine.