Prijava

  Stalni postav

   Stalni postav


   U prostoru Muzeja posjetitelji mogu vidjeti izbor najreprezentativnijih arheoloških spomenika ranosrednjovjekovne Hrvatske. Kameni spomenici izloženi su u prizemlji izložbene zgrade, a na prvom katu se mogu razgledati predmeti od metala, stakla, keramike i kosti.

   Novi Stalni postav Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu je u fazi izvedbe od 2008. godine.

   Koncept:

   Projekt novog stalnog postava Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu bazira se na premisi da je muzej mjesto ideja, spoznaja i iskustava u kojem arheološki artefakti predstavljaju ključ ili potvrdu povijesnih događaja. U fokusu postava su posjetitelji/korisnici na kojima je da od sklopova materijala i mise-en-scene stvore osobne poruke i doživljaje. Muzej se realizira kroz spoznaje i impresije vlastitih posjetitelja.

   Arheološki eksponati, osim u svom spomeničkom svjetlu, postavljaju se na način da služe kao element autentičnosti i realnosti za narative, spoznaje i pitanja o povijesnim prekretnicama, činjenicama, stanjima i događajima o kojima svjedoče. Time se u prvi plan stavljaju poruke od kojih se muzej sastoji, koje posjetitelji otkrivaju linearnim kretanjem kroz njega i prodiranjem kroz razne dubine slojeva čitanja. Ove poruke u bilo kojem dijelu Muzeja komuniciraju sa posjetiteljima kroz:

   • ambijente i tematske cjeline,
   • pojedinačne priče, povijesne epizode i zasebne koncepte,
   • arheološke spomenike sa objašnjenjima,
   • interakcije i vodstva i
   • samostalni rad, igru, zabavu i boravak u Muzeju.

   Postojeći izložbeni prostor preoblikovan je u splet ambijenata čije arhitektura afirmira pojedinačne teme postava. Kretanjem kroz prostor odvija se niz događaja i spoznajnih situacija.